
Quan era petit
(encara no fa pas tants anys!), a la ciutat de Vic, arran del Mèder i en direcció a la Guixa, hi havia un munt d’horts que
aprofitaven els vorals del riu per cultivar tota mena d’hortalisses. A vegades hi
havia riuada i l’aigua s’enduia part de les verdures que els
hortolans havien cuidat amb tant d’amor. Jo tenia la sort de
conèixer un d’aquells horts perquè els pares de M., veïns dels
meus, amb l’ajuda d’una altra persona en cuidaven un des de feia
anys. Quan hi anàvem, l’hort se m’apereixia com un món
incomprensible i exultant, ple de tresors amagats. En
tinc una imatge ben clara d’aquell trosset de terra allargat i
curull de vida, pendent avall direcció cap al riu.
Llavors la ciutat va
créixer i el riu li feia una mica de nosa i en van modificar la
fesomia. A la nova cara hi mancaven els horts. Però només els van
poder esborrar superficialment, per dins els horts hi han sigut
sempre.
L’hort va tornar a
sortir quan vaig ser més gran i vaig tenir un trosset de parterre en
una casa d’estudiants. I després, quan vam anar a viure a pagès
amb la meva dona ja embarassada i de cop vam tenir tota la terra que
volíem i més i tot.
L’hort hi ha sigut
sempre perquè en realitat és una forma de relació amb la natura i
el miracle de la vida. La terra, l’aigua, l’aire i finalment el
fruit de la vida. I quan mengem, sovint de forma accelerada i
inconscient, aquesta relació es fa encara més estreta.
A vegades la passió
per la natura i pel menjar de qualitat és tan gran que algunes
persones necessiten compartir-ho amb els demés, i en fan un ofici i un estil de vida. Sovint són persones autèntiques, sensibles i respectuoses que volen que les seves verdures
siguin d’aquesta manera també, i per això les cultiven sense
pesticides ni additius de cap mena, artesanalment, i les cullen en el
punt òptim de maduració. Quan te
les menges et menges en realitat l’aire, la terra i la llum del sol
on han crescut (i el cant del rossinyol, si és a principis d’estiu,
o el gebre de la matinada, si ja ha arribat el fred).
A L’arç blanc
aquesta és la verdura que mengem i la que ens agrada compartir amb
els demés. Verdura ecològica i de proximitat cultivada amb
respecte, saviesa i – sobretot – amb molt d’amor!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada